Spela bingo online

Idag kan man göra det mesta på internet, och att spela bingo är inget undantag. Bingo Zone sägs vara den första kända hemsidan för onlinebingo, och den startades 1996. Något år senare kom Bingo Blitz, och båda dessa onlinespel var gratis att använda sig av. Sedan dess har marknaden vuxit otroligt mycket, och det finns idag ett flertal hemsidor som erbjuder bingo online. På en del hemsidor krävs det att man laddar ner ett gratis program på datorn för att man ska kunna spela, medan man på andra hemsidor kan börja spela direkt efter att man registrerat sig på sidan. Då använder man sig ofta av JavaScript eller Adobe Flash.

Det är viktigt att tänka på att man anger en fungerande mailadress vid registreringen, då man annars kan ha svårt att få sina priser om man vinner.

En av de stora skillnaderna mellan den traditionella bingon och onlinebingon är att onlinebingon uppmuntrar till att spelarna ska kommunicera med varandra, vilket generellt inte är fallet i bingohallarna. Många hemsidor som erbjuder bingo tillhandahåller olika chattfunktioner, där man bland annat kan gratulera spelarna som vunnit. I chattrummen har det med tiden vuxit fram akronymer specifika för just onlinebingo, såsom ”WTG” som står för ”Way to go”.

Hur man spelar onlinebingo

I onlinebingo använder man sig av slumpvis utvalda nummer istället för de traditionella bingobollarna. Oftast går det till så att själva spelplanen öppnas upp i ett separat fönster, där det även finns möjlighet att chatta med andra spelare. För att kunna hålla själva registreringen på sidan gratis, använder sig de flesta hemsidor av flertalet annonsplatser. Mönstret som spelaren ska matcha finns angivet på sidan, och under spelets gång dyker slumpvis valda siffror upp som man sedan bockar av på sin spelplan manuellt eller som bockas av automatiskt. Matchar det mönster man har fått med spelplanen trycker man på knappen för bingo.

Bingonätverk

Om flera hemsidor spelar med samma nummer och har samma vinster, kallas det för bingonätverk. Dessa består av flera hemsidor som erbjuder onlinebingo, där ägaren av hemsidan själv får bestämma över utseendet och de erbjudanden som man vill ha, men där man delar samma chattrum och spelplaner. Fördelen med ett sådant nätverk är att det finns ett större antal spelare att tillgå, och vinsterna kan bli större.

Bingo på Facebook

Bingo på Facebook skiljer sig en del från vanlig onlinebingo. I de flesta spel kan man här skaffa sig ett övertag genom att använda sig av olika så kallade ”power-ups”, vilket kan vara till exempel att man kan få en extra ruta på sin spelplan genom att ”betala” med virtuella pengar som man vunnit genom tidigare spel. På bingospelen på Facebook kan man ofta även köpa och dela virtuella saker med sina vänner som sedan ger fördelar i spelet. Några exempel på bingospel på Facebook är BamBam Bingo, Bingo Blitz och Bingo Island.

Att spela bingo via mobilen är något som blivit allt mer populärt under de senaste åren. Chattfunktionerna och den sociala delen i spelet är dock något mer begränsat här än på exempelvis Facebook.