Bingolotto

Bingolotto har gått till historien som ett av de mest spelade bingospelen i svensk historia och har sedan starten gett över 16 miljarder till det svenska föreningslivet. Under 1990-talet spelade hela svenska folket Bingolotto med Leif ”loket” Olsson som programledare. Bingolotto är ett tv-program kombinerat med en bingodragning.

Redan 1988 skapades Bingolotto men det tog några år innan intresset tog fart genom att spelets ägare Gert Eklund tog beslutet att sända spelet i tv. Först sändes Bingolotto endast lokalt i Göteborgsområdet för att efter två år introduceras för hela det svenska folket på den nylanserade tv-kanalen TV4. Det var den 19 oktober 1991 som det första programmet sändes med Leif ”loket” Olsson som programledare. Leif blev ”loket” med hela svenska folket och var Bingolottos frontfigur under i stort sett hela 90-talet. Loket slutade som programledare 1999 och sedan dess har programmet haft en rad olika programledare, med trots det har intresset svalnat jämfört med de stora framgångarna på 1990-talet.

För varje såld bingolott går 17 procent till det svenska föreningslivet och det har gjort att Bingolotto gett över 16 miljarder till olika svenska föreningar genom åren.

Bingolotto är ett tv-program kombinerat med en lottodragning, spelet fungerar på så sätt att spelarna köper bingolotter under veckorna av antingen ett spelombud eller en förening för att sedan fylla i lotten framför tv-rutan under tre till fyra bingospel.

Vinsterna är förutbestämda och har varierat under åren men inkluderat olika resor, bensinpremier och bilar. Det har även funnits högvinter på flera miljoner kronor.

Om man får bingo kan man ringa in till tv-studion och får då chansen att välja en valfri låda med en vinst i, det finns även andra spel i programmet så som färgfemman till exempel.

Trots sin stora framgång under 1990-talet så svalnade intresset under början av 2000-talet och trots olika försök att återuppliva spelet så har man än så länge inte lyckats att få samma tittarsiffror som på 1990-talet.

En av anledningarna till att intresset har svalat kan vara på grund av att det finns ett enormt stort utbud av bingo online som är lättillgänglig, med låga insatser och man kan spela helt på sina egna villkor. Det gör att man inte är bunden till att sitta framför sin tv en viss tidpunkt för att rätta sina lotter utan man kan helt enkelt spela precis när man känner för det.

Online finns det massor av företag och onlinecasinon som erbjuder bingospel, något att vara extra vaksam med är hur användarvillkoren ser ut så att man vet vad som krävs innan man kan göra ett uttag. Vill man spela på en säker hemsida med hög kvalité så erbjuder svenska spel flera olika bingon där man även kan kommunicera med de andra spelarna genom olika chattfunktioner och det är inte helt ovanligt att man gratulerar den som vinner. Något som skiljer sig en del jämfört med traditionell bingo. Det finns även andra former av bingo så som bilbingo det kan du läsa mer om här.