Bilbingo

Bilbingo är baserat på klassisk bingo och mönsterbingo, och den utmärkande skillnaden är att man i bilbingo använder sig av tutan på sin bil för att markera en eventuell vinst. Bilbingon slog igenom på 1990-talet, och är fortfarande ett populärt nöje runt om i landet. Bilbingo lockar folk i alla åldrar, såväl kompisgäng som hela familjer. Då bilen är en del i bingospelet går det att spela i alla väder. Vid regn kan man sitta inne i värmen i sin bil och dricka kaffe, och under en solig dag kan man ta med sig en solstol och sitta utanför sin bil och spela. Det är lätt att lära sig att spela bilbingo då reglerna oftast är mycket enkla, och alla har lika stor chans att vinna oavsett om man är nybörjare eller om man har spelat i många år.

Hur går det till?

Bilbingon kräver oftast ett ganska stort område, då många bilar ska få plats bredvid varandra. Stora parkeringar eller grusplaner är vanliga platser för spelet. Bilbingo arrangeras i de flesta kommuner och städer, och man brukar kunna hitta mer information om plats, tid och datum genom annonser i dagstidningar och på internet. Bingon arrangeras vanligen av de lokala idrottsklubbarna eller av en bingoförening.

Vinsterna brukar ligga på totalt runt 10 000 – 15 000 kr, och summan delas oftast upp i mindre delar för att man ska kunna ha flera spel under varje arrangemang. Ibland finns även andra vinster än pengar i potten, såsom biobiljetter och middagar.

När man anländer till platsen för bilbingon brukar det oftast finnas funktionärer som visar var man ska ställa sig. Det är bra om man kommer i god tid, så man hinner parkera och gå och köpa sin bingobricka i god tid innan spelet börjar. Spelbrickan brukar kosta runt 100 – 200 kr. En del spelar på flera brickor samtidigt, men då bör man vara en ganska erfaren spelare.

Slumpvis dragna nummer ropas ut i en högtalare, och man markerar utropat nummer på sin bricka. Markeringspennor och liknande tillbehör finns oftast att köpa på området. Bingobrickan brukar bestå av fem vågräta och fem lodräta rader, som därmed innehåller totalt 25 rutor med slumpvis utvalda nummer från 1 till 75. För att vinna är det vanligt att det krävs att man får en full rad vågrätt, lodrätt eller diagonalt, men ibland kan även andra regler finnas. Ser man att man uppfyllt kraven för vinst så ska man tuta två gånger i snabb följd för att visa att man fått bingo.

Ett bilbingoarrangemang håller oftast på runt tre – fyra timmar, med ett avbrott för toalettbesök och fika i mitten.

Det är viktigt att tänka på att inte störa de andra spelande med höga ljud, då det kan göra det blir svårt att höra vilka siffror som ropas ut. Därför bör man tänka på att till exempel inte ha skällande hundar i sin bil eller att man spelar hög musik.